Cei mai influenți oameni de afaceri din Sălaj și AVEREA lor

În județul Sălaj sunt numeroși oameni de afaceri prosperi și numeroase firme care susțin economia locală. Am selectat să prezentăm în acest material doar nouă dintre aceștia, iar singurul criteriu al selecției a fost notorietatea acestora. Cu siguranță sunt mulți oameni de afaceri prosperi care nu se regăsesc în acest material, însă cei nouă prezentați în rândurile ce urmează s-au remarcat în viața publică din județ într-o măsură mai mare - aceștia având de la afaceri care au explodat la un moment dat până la activitate politică impresionantă sau alte probleme pentru care au ajuns foarte cunoscuți opiniei publice. 

Lia Stanca

Cea mai cunoscută femeie de succes din Sălaj. Mai sunt și altele, una dintre acestea prezentate chiar ieri - administratoarea firmei Sentosa Imepx din Hida. Spre deosebire de alte femei de succes din județ, Lia Stanca a ținut să și iasă în evidență. Lia Stanca deține la ora actuală Băile Boghiș împreună cu Elena Udrea, iar anul acesta chiar a vizitat-o pe Udrea în Costa Rica. Lia Stanca a avut influență și în PMP, dar s-a remarcat și datorită idilei cu Viorel Stanca, generalul SRI și lider PDL. 

Stanca Veronica Elena a administrat 14 firme, dintre care cele mai celebre fiind Boghiș Băi, Vidalis și Izomat. Cele trei firme au avut de-a lungul timpului probleme atât de ordin financiar, cât și de ordin juridic. Cel mai celebru caz este al Băilor Boghiș care au fost sub sechestrul DNA. 

Firma Vidalis se află sub reorganizare juridică. Societatea are acum o cifră de afaceri de 8 milioane de lei și datorii de 37 de milioane de lei. Firma Izomat are și ea o cifră de afaceri de 1,9 milioane de lei și datorii de 3 milioane de lei.

Să mai spunem că Hotelul Porolissum și Complexul Severus, ambele deținute de Lia Stanca au fost scoase la licitație publică. 

Mirel Chiș  

Administratorul firmei Inserco este și el o prezență cunoscută în rândul opiniei publice. Pe lângă Inserco, Mirel Chiș mai administrează firmele Inserco Downstream, Inserco Logistic și Romano Austriaca Agrotech.  

Deși Inserco nu mai câștigă licitații publice, firmele administrate de apropiații acestuia mai câștigă contracte frumoase, inclusiv în Zalău. Așa se face că utilajele Inserco au muncit pe strada Cloșca din Zalău sau în spatele Halei Agroalimentare din municipiu, iar omul de afaceri a fost de mai multe ori zărit pe șantier alături de conducerea Primăriei Zalău. De altfel, firma Drum Inserv, care câștigă contracte frumoase cu statul este acționar alături de domnul Chiș în firma Romano Austriaca Agrotech. Să mai spunem că Mirel Chiș este bun prieten cu administratorul Total As, Radu Istrate, cei doi afișându-se inclusiv pe facebook la câte un pahar de vin. 

Firma lui Mirel Chiș - Inserco -  se află și ea în reorganizare la ora actuală, iar nu de mult timp, două dintre benzinăriile firmei Inserco au fost rebrenduite sub marca Țiriac Energy. 

Drum Inserv, firma apropiată lui Mirel Chiș, are o cifră de afaceri de 15 milioane de lei și un profit de 222.000 de lei. 

Radu Istrate

Președinte al echipei HC Zalău și deținătorul unuia dintre cele mai luxoase branduri hoteliere și săli de evenimente din Zalău. 

Pe scurt, Total As, firma lui Radu Istrate, pe care figurează și Briliantul, are o cifră de afaceri de 45 de milioane de lei, un profit de 2,8 milioane de lei adică peste 600.000 de euro, dar și datorii de 19,7 milioane de lei. Istrate mai este administrator și al firmei Primavera ACVA ce are o cifră de afaceri de 720.000 de lei și un profit de 20.000 de lei. 

Vasile Pădurean 

Vasile Pădurean - cel mai mare angajator autohton din Zalău - deține firmele Manager, Universal (fabrica de mezeluri) și Universal CO (pe numele căreia figurează fabrica de lenjerie Uniconf), dar și ziarul Graiul Sălajului. 
Firma Manager are 2 milioane lei cifra de afaceri, 12 milioane lei datorii și 817.000 lei profit.
Societatea Universal are 69 de angajați, 13 milioane cifră de afaceri, 7 milioane lei datorii și un profit de MINUS 436.000 lei.
Firma Universal CO este cea mai bănoasă afacere pe care o are Pădurean. Societatea are 227 de angajați, 24 de milioane de lei cifră de afaceri, 13 milioane de lei datorii și 3 milioane de lei cifră de afaceri.

Vasile Pădurean este unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri din județ și s-a remarcat anul acesta grație evenimentelor dedicate Centenarului pe care le-a organizat, înfrățirea a două localități - una din Republcia Moldova și una din Ucraina - cu două localități din Sălaj. Pădurean și-a adus astfel un aport însemnat în marcarea Centenarului în județul Sălaj fiind printre singurii care au marcat altfel Centenarul. 

Gheorghe Stanciu

Fost consilier județean, candidat pe listele PP-DD pentru un loc în Parlament, candidat pe listele PNȚCD pentru Consiliul Județean Sălaj și candidat independent la Primăria Zalău în 2016. Gheorghe Stanciu se laudă cu afacerea Comfrig. 

Societatea are o cifră de afaceri de 15 milioane de lei și un profit de 4 milioane de lei, semn că Stanciu chiar știe să facă afaceri. Dacă în politică nu a reușit încă, în afaceri se pare că a reușit chiar bine, iar omul de afaceri se poate lăuda cu cifre însemnate. 

Firma Comfrig este asociată și în afacerea Mondo Gelato.

Agoston Iosif sau Imperiul Pâinii

Ne-am permis să adăugăm lângă proprietarul Europan și denumirea de Imperiul Pâinii pentru că afacerea din Sărmășag s-a transformat treptat în una de mare succes, iar acum Agoston Iosfi chiar se poate lăuda cu un adevărat imperiu al pâinii. Europan are o cifră de afaceri de 65 de milioane de lei, adică 14 milioane de euro! 

Firma Europan a dezvoltat de-a lungul timpului, pe lângă brutărie și un lanț de magazine atât în Zalău cât și în mai multe localități rurale din județ. 

Dumitru Rus

Fost candidat al PPDD pentru un mandat în Parlament, Dumitru Rus deține firma EuroActiv, societate pe care funcționează și singurul mall la ora actuală din Zalău. 48 de milioane de lei este cifra de afaceri a societății deținute de Dumitru Rus. Omul de afaceri are un profit de doar 5 mii de lei pe această societate. Firma are însă și datorii de 32,8 milioane de lei. Afacerile EuroActiv s-ar putea însă să scadă deoarece de anul viitor în Zalău va apărea un concurent serios pentru mall-ul pe care îl deține. vom vedea cum va gestiona familia Rus soarta Activ Plazza Mall odată cu deschiderea centrului comercial din zona Armătura. 

Dumitru Ardelean

Fost finanțator al echipei de fotbal din Șimleu Silvaniei ce a activat în Liga a II-a, Dumitru Ardelean a scăpat recent de dosarul instrumentat de DIICOT unde era acuzat alături de nume grele din județ. Pe lângă Drum Construct, Ardelean deține firmele Transilvania Pig Cooperativa Agricola (împreună cu mai mulți asociați) și Euroconstruct. Transilvania Pig Cooperativa Agricolă are 46 de milioane de lei cifră de afaceri și un profit de doar 147.000 de lei în timp ce Euroconstruct are 3,6 milioane de lei cifră de afaceri, 37.000 lei profit, 1,9 milioane lei datorii și 36 angajați.

Firma Drum Construct are 60 de milioane cifră de afaceri și 0,6 milioane lei profit. 

Dumitru Blaga

Societatea Simex, producătoare de mobilă, a expus recent în capitala Rusiei și se bucură de un mare succes atât național cât și internațional. Dumitru Blaga a deținut în trecut inclusiv postul TV Regio. 

Simes SA are o cifră de afaceri de 24 milioane de lei și un profit de 712.000 de lei. Dumitru Blaga mai deține și societățiile Micro SRL cu o cifră de afaceri de 9 milioane de lei, Casa Mobila Simex cu o cifră de afaceri de 8 milioane de lei, Simex Design, Romicro cu o cifră de afaceri de 1,8 milioane de lei și Microstar SRL.  

 • Distribuie pe

Comentarii

Exista 3 comentarii pentru acest articol

 1. Gogu de la Cluj 2018-12-09 18:34:21

  Ciudat e faptul că majoritatea au profituri personale semnificative dar sun datori la stat. Asa merg afacerile in zona? Plin de datorii si cu toate acestea ai fi contracte cu statul? Cam neserios par din acest articol...

  .... 2018-12-07 09:41:40

  Politic faci orce fara nu faci nimic si cinstit nu faci nimic in romania e posibil orice

  .... 2018-12-07 09:41:38

  Politic faci orce fara nu faci nimic si cinstit nu faci nimic in romania e posibil orice

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.