FOTO. O parte din jurnaliștii și ziarele din Sălaj se închină în fața politicienilor. Câinele de pază al democrației a rămas șchiop

La sediul Tenaris Silcotub -  o societate a cărei salariați au protestat masiv în acest an din cauza salariului de mizerie pe care îl primesc - a avut loc Gala Presei Sălăjene. Explicația pentru care Tenaris Silcotub a organizat evenimentul e foarte simplă. La cât a fost afectată imaginea societății anul acesta de proteste, trebuia să se pună bine cu presa. Dar să revenim la subiect.

Spunem din capul locului că trei redacții s-au delimitat total de acest eveniment - Graiul Sălajului; Ziarul de Sălaj și Sălajul Liber. 

Inițial, la fel ca și colegii din celelalte două redacții, am vrut să ignorăm total evenimentul. Însă, această gală a presei ne permite nouă, redacției Sălajul Liber, să vă prezentăm dumneavoastră, celor care ne citiți și sunteți aproape de noi, politica editorială pe care încercăm să o abordăm.

Noi, Sălajul Liber, încercăm să fim cât mai echilibrați și constanți, acesta fiind motivul pentru care, în rândurile noastre s-au scurs cuvinte de laudă cât și critici atât despre PNL sau Lucian Bode, cât și despre Tiberiu Marc, Ionel Ciunt sau PSD, UDMR, USR. Am încercat să menținem o linie a echilibrului și asta vom face câte zile vom avea. Sigur, nu suntem pe placul unor colegi din breaslă. Și e și normal. Dar cea mai mare prietenie a noastră nu trebuie să fie cu ei, ci cu dumneavoastră. Iar pentru noi, faptul că dumneavoastră ne sunteți alături, ne trimiteți mesaje, ne încurajați și ne căutați când aveți un subiect, e cea mai mare împlinire.

Vom încerca să vă oferim materiale cât mai de impact și de amploare, de la anchete și până la reportaje despre comunități izolate sau despre sălăjeni care ne fac mândrii că suntem de-ai lor. Vom prezenta actualitate, dar și interviuri. Vom relata realizările administrației publice, vom critica atât puterea cât și opoziția și vom sancționa derapajele clasei politice. Vom încerca să aducem informații inedite, de impact pentru comunitate. Tiberiu Marc, Ionel Ciunt, Lucian Bode și toți ceilalți nu se vor regăsi doar în critici sau doar în laude. 

Pentru noi presa a rămas câinele de pază al democrației. Acest câine, din păcate, în Sălaj este șchiop. E imposibil să participi la un eveniment care susține jurnalismul și să te afișezi cum pleci capul în fața unor oameni politici(vezi pozele). Înțelegem că e firesc să colaborăm cu clasa politică. Și noi o facem. Dar de la a colabora până a te închina e cale lungă. 

Revenind la evenimentul de astăzi de la Tenaris Silcotub. Nu vrem să scriem prea multe. Însă e IMPOSIBIL să susții sus și tare că ești jurnalist liber, dar să stai cu capul plecat în fața liderului PNL, fost PDL-ist din gașca lui Traian Băsescu. Jurnaliștii de la mai multe redacții au sărit în sus de bucurie atunci când fostul lider PDL i-a strigat să le dea un premiu.  

La fel de imposibil este și să ai cap de afiș la un eveniment despre jurnalism două instituții conduse de PSD - Primăria Zalău și Consiliul Județean Sălaj. E grotesc. Nu poți să vi să vorbești de deontologie când tu participi la o gală unde mănânci și bei pe banii PSD-ului. Adică poți, dar atunci nu susține sus și tare că ești imparțial. La fel de grotesc e și să ne spui că faci jurnalism, dar tu ești angajat al lui Tiberiu Marc, iar apoi a lui Florin Florian (prefectul Sălajului, adică reprezentantul Vioricăi Dăncilă). 

La fel, e absurd să oferi lecții de jurnalism în calitate de președinte al Asociației Jurnaliștilor din Sălaj, tu care ești angajat într-o funcție publică. Da domnule. E absolut îngrozitor să te legi de orice redacție de ziar, tu care ești șef peste o instituție subordonată Consiliului Județean. Și aici aș vrea să încheie, spunând că ironia ironiilor sau culmea presei este că turma de jurnaliști din Sălaj care astăzi s-au închinat politicienilor este condusă de un personaj care este ANGAJAT al Consiliului Județean Sălaj. 

Ce ne bucură pe noi cei de la Sălajul Liber? În primul rând suntem mulțumiți că vă avem aproape pe dvs, cititorii. În al doilea rând, ne bucură nespus de mult faptul că anul acesta prezența la manifestarea dedicată presei de partid a fost mai redusă ca în alți ani. Semn că mai sunt jurnaliști în Sălaj care își respectă meseria. 

 • Distribuie pe

Comentarii

Exista 3 comentarii pentru acest articol

 1. 2018-12-08 08:06:39

  Am participat la eveniment si pot sa spun ca pe cat de laudabila a fost initiativa pe atat de penibile au fost cateva momente. Unul ar fi cel in care o doamna pe care sincer nu o cunosc se pare ca e ceva sef la biblioteca salajeana a fost suparata ca filmuletul care se voia a fi o istorie a presei salajene nu a rulat pana la capat iar eforturile ei de cateva zile nu vor fi aplaudate la scena deschisa. Filmuletul a fost execrecabil un copil de clasa 5-a il reliza mai bine iar fondul muzical total neadecvat. Un moment de apreciat este recunoasterea dlui Adrian Lung ca jurnalit de valoare a judetului. Sunt in total acord cu aceasta declaratie. In rest nimic notabil discursul dlui Ciunt exact asa cum ne-au obisnuit psdisti adica noi facem lucruri bune dar voi presa sunteti rai si nu le spuneti. Dl subprefect balbait ca de obicei iar dl de la PNL a impartit miere de la Barcau. Poate la anu o sa fie mai interesant.

  T Campean 2018-12-08 02:20:52

  Felicitări pentru împărțialitate si etica! Mult succes!

  Hei 2018-12-07 21:30:18

  Bahhhhhh si troaca de porci trebuie sa manance cacat

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.