Fostul primar din Românași a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu EXECUTARE

Fostul primar al comunei Românași, Dorel Fogădăuan, ales din partea PSD și mai apoi trecut la PDL (PNL-ul de azi) a fost condamnat la începutul lunii aprilie la patru ani de închisoare cu executare de către magistrații Judecătoriei Jibou, conform gazetadecluj.ro. Soluția nu este definitivă, acesta putând face recurs la Curtea de Apel Cluj. 

Dorel Fogădăuan a fost primar în perioada 2004 - 2008, iar apoi a fost director al școlii generale din comună. A câștigat alegerile în 2004 din partea PSD, iar în anul 2008 a candidat pe listele PDL, dar a pierdut în fața candidatului PIN. 

Fostul primar a fost trimis în judecată în 2015, procurorii susţinând la acea vreme că în calitate de administrator al şcolii din Românaşi şi persoană împuternicită pentru a scoate bani din trezorerie, în colaborare cu administratorul financiar, în perioada 1 ianuarie 2010 – 30 iunie 2012, în repetate rânduri, a scos diferite sume de bani de la Trezoreria municipiului Zalău, în baza filelor cec completate de către inculpată. Banii astfel obţinuţi au fost folosiţi în interesul personal al inculpaţilor, fără a aduce documente justificative sau au fost depuse documente justificative care nu au fost aprobate de directorul şcolii, cauzând un prejudiciu total de 49.250,63 lei, potrivit procurorilor care au instrumentat cazul.

Fogădăuan are la activ două condamnări cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice asimilat faptelor de corupţie, fiecare de câte trei ani cu suspendare pe un termen de încercare de cinci ani, ambele din 2015. În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată tot pentru delapidare şi Ramona Unguruşan, administrator financiar al Şcolii Gimnaziale Românaşi în perioada 1 ianuarie 2010 – 30 iunie 2012. Despre ea, anchetatorii susţin că „a completat un număr de 65 file cec în baza cărora inculpatul Fogădăuan Dorel a scos diferite sume de bani din trezorerie, din care 49.250,63 lei au fost folosiţi în interesul personal al inculpaţilor, fără a justifica folosirea lor în evidenţele contabile”.

Pentru faptele sale, inculpata a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de cinci ani. Judecătorii jibouani au admis acţiunea civilă formulată de către unitatea de învăţământ din comună şi i-a obligat pe cei doi inculpaţi să achite şcolii, în solidar, 33.372,35 de lei cu titlu de daune materiale produse prin săvârşirea infracţiunilor.

Soluţia nu este definitivă, astfel că inculpatul a atacat hotărârea primei instanţe la Curtea de Apel Cluj.

  • Distribuie pe

Comentarii

Nu exista comentarii pentru acest articol

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.