VIDEO. Fabrica care INTOXICĂ satul Horoatu Crasnei și-a reluat activitatea

Pe data de 9 august anul trecut publicam un videoreportaj exclusiv intitulat "VIDEOREPORTAJ EXCLUSIV. Mită, influențe, jocuri politice?! O fabrică care funcționează ILEGAL distruge viitorul a zeci de copii și a intoxicat tot satul Horoatu Crasnei". Materialul a apărut în Ziarul de Sălaj, publicație la care activam la acea vreme și a avut un impact atât de puternic, încât la o lună de la publicare autoritățile au decis închiderea fabricii, așa cum arătam și în materialul "La presiunea jurnaliștilor de la Ziarul de Sălaj, fabrica ce funcționa ILEGAL a fost ÎNCHISĂ și AMENDATĂ. Autoritățile au descoperit un dezastru ecologic".

Din păcate însă, minunile țin puțin, iar cea de la Horoatu Crasnei ține și mai puțin, astfel că fabrica care a intoxicat tot satul și-a reluat activitatea. Nu știm încă dacă legal sau tot ilegal, dar știm că sătenii au ajuns iar în pragul disperării. Anul trecut au ieșit peste 250 de oameni în stradă și au protestat împotriva activității din fabrică. Și anunță că nu se lasă, vor ieși iar dacă situația o va impune. Deocamdată oamenii își varsă nervii doar în public pe rețelele sociale. 

"Azi 14.04.2019 este un miros insuportabil de la fabrica de mortaciuni din satul Horoatu Crasnei. Sa le fie rusine la toti care nu pot sa ne ajute sa scapam de nenorocitul asta de patron! Rusine la maxim", este mesajul unui sătean din Horoatu Crasnei. 

Fabrica, așa cum ne mărturisesc doi foști angajați din sat - Gheorghe Stan și Liviu Cristea - topește mortăciuni și măruntaie de la animale. În urma acestui proces tehnologic se emană un fum care înnegrește cerul comunei, dar odată cu fumul ies și particule de praf cenușiu care se depun pe haine, pe geamuri, pe legume și fructe. Oamenii sunt disperați și ne mărturisesc că anul trecut, din cauza poluării atmosferei nu au putut să mănânce cireșe, pentru că erau toate contaminate, dar nu pot nici să-și întindă rufele pe sârmă la uscat, pentru că din albe devin gri.

Primarul comunei, Florian Sur, susține chiar că a cerut personal controale de la Apele Române, pentru că sunt suspiciuni că deșeurile de la fabrică se varsă în Valea Crasnei, care mai apoi ajung în Barajul Vârșoț, iar de acolo în casele locuitorilor orașului Zalău. 

Fabrica este situată la 200 de metri de școala din sat, iar copii merg zilnic plângând acasă. De frică, profesorii închid gura. Mai mult decât atât, sătenii susțin că proprietarul fabricii a încercat să cumpere cu bani și produse tăcerea vecinilor. 

Inclusiv președintele PNL Sălaj este acuzat de săteni că a întors spatele la aceste probleme pentru că proprietarul fabricii este PNL-ist. Mai mult, Lucian Bode ne-a mărturisit că a avut discuții cu patronul, că îl cunoaște, că a fost în fabrică dar și că... ATENȚIE! "oamenii din Horoatu Crasnei au votat împotriva PNL din cauza fabricii". Dar ce ați fi vrut domnule Bode, să voteze PNL și să se bucure că sunt intoxicați?

  • Distribuie pe

Comentarii

Exista 1 comentariu pentru acest articol

  1. Matis Ramona 2019-04-24 09:58:51

    Cred ca omul acesta este susținut de niște entități cu mari puteri și resurse atât în județ cât și la nivel mai înalt. Altfel nu se poate explica lipsa de reacție a autorităților competente și abilitate să ia măsuri. Am fost la domnul prefect al județului Sălaj alături de un grup de oameni din sat iar acolo au fost invitați reprezentanți de la DSP DSP Garda de mediu și Inspectoratul teritorial al muncii. Au promis .......Și cu atât am rămas. Am rugat pe domnul prefect sa dispună verificarea apei din fântânile aflate în apropierea Săpunăriei. A promis dar nu a mai venit nimeni sa ia probe. Ce să mai spun! !!Am făcut o sesizare în scris la Prefectură nici azi nu am primit răspuns și au trecut de atunci 5 luni de zile. Așa că acest județ are autorități doar pentru unii!!! Au crezut că printr-o simulare de întâlnire și intenție de a lua masuri adecvate au făcut suficient. Ce mai vreți ?Nu ajunge ca v-a băgat în seama Prefectul și ați putut sta la discuții cu mai marii județului care taie și spanjura dar numai pe unii!!? Am ajuns la concluzia că nimeni nu va face nimic. Patronul de la Sapunarie a așteptat să se liniștească apele apoi a reluat vechiul obicei. Va trebui să ne facem legea singuri ca-nu junglă.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.