PROSTIE MONUMENTALĂ în comuna unde este primar fratele europarlamentarului PNL Daniel Buda

Clădirea monument istoric din satul Românași, o ruină astăzi, ce pe vremuri era utilizată drept cazarmă militară, trebuia să fie transformată în anul 2010 într-o clinică medicală modernă, însă politicienii din sat s-au opus sub pretextul că "noi nu ne vindem țara". 

Clădirea, construită de un baron din Viena a fost vreme îndelungată cazarmă militară, iar apoi moară. În timpul regimului comunist clădirea a fost extinsă cu încă un corp. După Revoluție clădirea a avut doi proprietari. Jumătate din clădire a ajuns pe mâna lui Gheorghe Trifan, proprietarul băilor de la Broscărie, în timp ce cealaltă jumătate a ajuns în posesia Statului Român - Primăria Românași. 

În anul 2010, un doctor din Baia Mare, după cum ne mărturisesc reprezentanții Primăriei Românași, a cumpărat partea de clădire deținută de Gheorghe Trifan și avea intenția de a cumpăra și partea statului. Primarul de la acea vreme, Marius Borzan (ales din partea PIN), a inițiat un proiect de hotârâre de consiliu local pentru a putea vinde clădirea investitorului. Consilierii locali ai PDL, astăzi liberali, dar și ai PSD s-au opus acestui proiect, astfel că până în ziua de azi clădirea a rămas un monument istoric distrus de intemperi. Mai mult, Direcția de Cultură Sălaj, condusă de inginerul metalurgist Doina Cociș, a amendat proprietarul din Baia Mare pentru că și-a permis să înlocuiască acoperișul vechi de pe extensia de clădire realizată de comuniști, pentru a putea conserva zidurile. 

Astăzi tot ce a mai rămas este o ruină, deși clădirea are un potențial fantastic și ar putea fi reabilitată cu fonduri europene. Să specificăm doar faptul că fratele primarului din Românași este chiar europarlamentarul Daniel Buda de la PNL.

 

Istoricul clădirii

Clădirea a fost construită de un baron din Viena pe nume Klain Todescu. ,,Acesta avea atâţia bani încât atunci când venea în sat arunca cu ei pe drum. Destinaţia clădirii era cazarmă, deoarece baronul intenţiona să aducă aici armată şi să aducă linia ferată pe la el pe moşie. Nu s-a mai făcut, deoarece se pare că aflând că soţia sa îl înşela cu un ofiţer, a părăsit moşia şi nu s-a mai întors”, mărturisesc cei care au trăit acele vremuri. 

Prin 1935, doi evrei din Hida, fraţii Şternberg, au amenajat în clădire o moară de foc şi presă de ulei. După război moara a fost cumpărată de Ilie a Porlojii din Jac. La fel ca alte imobile, clădirea, care funcţiona ca moară, a fost naţionalizată în iunie 1948 de către regimul comunist. Iniţial a deţinut şi funcţia de sediu al gospodăriei colective Românaşi. În anii comunismului, clădirea a fost extinsă în spate, cu două corpuri de clădire parter care nu au nimic în comun cu valenţele calităţii de monument aducîndu-i prejudicii estetice. Construcţia se află pe partea dreaptă a văii Agrijului, pe a doua terasă. În prezent se găseşte într-o stare avansată de degradare, datorită faptului că nu a fost folosită în ultimii ani, după cum reiese din monografia satului.

  • Distribuie pe

Comentarii

Nu exista comentarii pentru acest articol

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.