Povestea Teodorei, tânăra din Zalău care a luat drumul Clujului pentru a deveni "salvatorul din umbră"

Zălăuanca Teodora Petric, 21 de ani, visa încă de când era doar o puștoaică să poată schimba în bine viața semenilor ei. Pe când era elevă a Colegiului Național "Silvania" a decis să se înscrie în Crucea Roșie Sălaj ca voluntar, fiind conștientă că alături de ceilalți colegi din organizație poate aduce un zâmbet în plus pentru cei de lângă ea. Și așa a fost. Iar după zeci de acțiuni în care a pus umărul și i-a ajutat pe cei greu încercați de soartă a decis că poate face mai mult pentru oameni. Din acest motiv și-a ales o meserie nu foarte îndrăgită de tineri, nu foarte căutată, dar fără de care lumea medială ar fi incompletă - fiziokinetoterapeut.  

Tânăra zălăuancă a decis astfel să se înscrie la Facultatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" din Cluj-Napoca la specializarea balneofiziokinetoterapie, pentru că era conștientă că așa poate aduce un plus în viața celor care sunt greu încercați de viață, în special a acelora care nu se pot deplasa. 

"Pentru mine profesia de kinetoterapeut reprezintă posibilitatea de a reda oamenilor libertatea de miscare", ne spune Teodora Petric. 

 

Fiziokinetoterapeuți și doctori din lumea întreagă au ajutat-o pe Teodora să se perfecționeze

Teodora Petric are tot viitorul în față și cu siguranță va ajunge unul dintre cei mai căutați fizioterapeuți din această zonă de țară. Asta se datorează și numeroaselor cursuri de pregătire profesională și a congreselor internaționale la care a participat. Teodora este membră în Asociația  Studenților și Absolvenților fiziokinetoterapeuți din Cluj-Napoca, iar din această calitate a reușit să se implice în organizarea Congresului Fizio Plus, un eveniment organizat în Cluj-Napoca care reunește lectori, doctori și kinetoterapeuți de renume mondial din București, Iași, Brașov, Chișinău, Germania și Spania. 

Mai mult, Teodora s-a specializat și la un alt congres internațional cu participare din Bosnia ți Herțegovina, Rusia, Polonia, Statele Unite ale Americii, Franța și Serbia. 

Tânăra zălăuancă este și membru în Organizația Tinerilor Mediciniști din Cluj, unde a învățat în detaliu tainele primului ajutor. Teodora s-a perfecționat însă și ca voluntar la o clinică privată de îngrijire vârsnici, la Spitalul de Recuperare Cluj-Napoca. A mai fost voluntară și la o clinică ce se ocupa de recuperarea sportivilor de performanță, în special a celor de la Universitatea Cluj. În prezent Teodora activează la o clinică renumită din Cluj-Napoca.

Kinetoterapeutul - specialistul care te ajută după o operație de succes

Dincolo de medic, de patul de spital, de operație, stau kinetoterapeuții. Aceștia sunt cei care te ajută să te pui pe picioare după ce ai pășit pe ușa de ieșire din spital. După cum ne spune și tânăra zălăuancă, rolul kinetoterapeutui este unul extrem de important, pentru că el îți redă mobilitatea articulară, troficitatea musculară, capacitatea de a merge și totodata stima de sine și puterea de a te descurca singur fără să depinzi de cineva. 

"În spatele unei recuperări după o operație de succes ne aflam noi, fiziokinetoterapeu'ii, din punctul meu de vedere colaborarea dintre doctor și kinetoterapeut este una foarte importantă pentru a reda ]n cea mai mare măsura pacientului viața și activitățile sale zilnice obișnuite dinainte de a suferi de orice tip de traumatism. Acestea două ar trebui sa se împletească frumos pentru reușita pacientului", spune Teodora.

A văut multe în spitale, de aceea ne recomandă să facem cât mai multă mișcare

Deși are doar 21 de ani, tânăra a văzut multe în spitalele unde a activat, și bune, dar în special multe rele, iar din acest motiv le recomandă tuturor mișcarea. 

Teodora susține că atunci când suntem sănătoși nu ne dăm seama de importanța tuturor articulațiilor, oaselor și mușchilor din corpul nostru, dar când apare o leziune la nivelul unor tendoane de la mână, realizăm cât de prețios este de exemplu banalul pieptănat, mancatul sau scrisul, pentru că odată lovită mâna, nu o mai poți folosi și ajungi să depinzi de cei din jur.

 

"Pe parcursul acestor ani de pregătire medicală mi-a fost dat sa vad multe patologii in care, fara recuperarea kinetoterapeutica viata pacientului s-ar fi degradat complet ca exemplu va pot spune de accidentul vascular cerebral, traumatisme vertebro-medulare, scleroza multipla, infarc miocardic, traumatologi ortopedice și lista poate continua. Astfel că sfatul meu pentru toată lumea este sa facă miscare, multa miscare la timpul ei, mișcarea e viața, un mod alimentar echilibrat, reducerea stresului prin orice metode și mult zâmbet", mai spune Teodora. 

 
 • Distribuie pe

Comentarii

Exista 6 comentarii pentru acest articol

 1. Un cititor 2019-06-07 12:09:42

  Stau si ma intreb de ce naiba o ridiciati in slavi pe fetita asta? Daca era atat de buna facea medicina generala o facultate serioasa nu Balneofiziokinetoterapie. E una dintre cele mai slabe ramuri ale medicinei. Plus ca din surse sigure am aflat merge pe la congrese la care nici nu stie despre ce e vorba dar umple internetul de poze.De ce nu ii promovati pe cei care chiar merita? Pariez ca are vreo ruda la redactie. Cunosc in Zalau studenti extraordinari viitori chirurgi viitori stomatologi viitori ingineri de nota 10 cu participri ACTIVE la congrese. Fetita asta ce a facut? A terminat si ea 3 ani la o facultate pe care o termini aproape fara sa mergi la facultate. Credeti-ma pe cuvant sunt in domeniu. O zi buna!

  Viorica Gaidos 2019-05-13 07:52:50

  Felicitări Teodora si mult succes !

  2019-05-12 21:19:45

  Felicitar!si mult succes pe viitorTeodora !

  Sabadus Aurica 2019-05-12 17:48:38

  Felicitări Teodora!mult succes in continuare.

  Adina Aurori 2019-05-12 15:08:47

  Felicitări Teodora. ❤️🌸😃

  Ursulica :) 2019-05-11 22:18:39

  Întrebați-o ce note are la facultate.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.