Un europarlamentar ALDE a vorbit la Zalău despre problemele României în UE

Prezent la Zalau, europarlamentarul ALDE, Noroca Nicolai a vorbit despre problemele României in Uniunea Europeană, de la dublul standard al alimentelor pana la absorbția fondurilor europene.

Redam integral discursul doamnei Norica Nicolai. 

“Calitatea produselor o știți foarte bine și nu mai are rost să discutăm despre ceea ce a constatat fiecare sau constată, în continuare. În ultimele șase luni am adoptat o directivă ce are o perioadă de tranziție de doi ani, până la implementare, dar va trebui să luăm măsuri urgente. ALDE este dispus să facă acest lucru împreună cu Guvernul, pentru a adopta legislația necesară protecției dublului standard.

Noi am reușit și am introdus în această noțiune de dublu standard și publicitatea agresivă, cea cu care fiecare cetățean se confruntă în toate mediile, online, pe telefon etc.

Din păcate, la nivel european, se încearcă o viziune clară, de delimitare a Estului în scopul profitului Vestului în Uniunea Europeană. Aici am să leg și problema fondurilor europene. Dacă noi avem foarte multe beneficii din UE, România trebuie să facă urgent toate eforturile pentru simplificarea procedurilor prin care oamenii pot avea acces la fonduri europene, proceduri care știm foarte bine cât sunt de birocratizate și descurajează accesul la fondurile europene.

Ar fi bine ca și autoritățile statului, mă refer în special la DNA, să evite să mai privească orice român ca pe un posibil infractor și să-și îndrepte atenția către cauzele mari, cu prejudicii uriașe rămase nerecuperate, cu infractori fugiți prin alte țări care atunci când sunt aduși acasă vin, dar vin fără banii care să acopere prejudiciile mari pe care le-au cauzat.

O altă problemă ignorată de clasa politică românească este cea legată de apărare. Mai nou, binomul franco-german a venit cu ideea unei << armate europene >>. Sigur, eu pot să înțeleg, pentru că am activat în cadrul Parlamentului European chiar pe aceste probleme, timp de cinci ani, lucrez și acum în această componentă și pot să înțeleg dorința acestor țări de a ne proteja, dar când am văzut recent că marea problemă a apărării europene era achiziția de armament, am înțeles despre ce este vorba.

Sper ca acest proiect care a fost pus pe tapet nu va implica niște costuri financiare pentru România, pentru că noi nu ne mai putem permite miliarde, pentru a cumpăra de la unii și alții, pentru a le sprijini lor economia. Noi nu avem foarte clar o poziție față de aceste lucruri. În continuare există aceeași lipsă de responsabilitate din partea celor care răspund, în fața problemelor legate de securitatea statului.

Ne interesează problema fregatelor, ne gândim, în continuare la avioane second hand,  dar nimeni nu aduce în discuție faptul că, un eventual conflict armat în viitor se va desfășura, cel mai probabil, la nivelul securității cibernetice, iar pagubele ce pot fi cauzate în acest segment le depășesc cu mult pe cele cauzate de distrugerile survenite în urma unui atac armat clasic, așa cum au fost cele din secolul XX. Întărirea securității cibernetice a țării trebuie să devină o prioritate și o preocupare a celor care răspund pe acest segment. Indiferent că suntem la putere sau în opoziție, aceste probleme ne privesc iar România, în opinia ALDE, trebuie să-și privilegieze în mod clar și concret poziția în NATO. O armată europeană ar fi, pentru noi, în acest moment, cioara de pe gard pe care vrem să o apucăm, renunțând la vrabia din mâna”, a spus Norica Nicolai.

  • Distribuie pe

Comentarii

Nu exista comentarii pentru acest articol

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.