Povestea lui Adrian Popuțea, campionul care formează campioni

Cu un bronz câștigat la Campionatul European Studențesc și multe alte medalii, Adrian Popuțea este un titrat sportiv sălăjean și cel mai longeviv pugilist al județului (18 ani de activitate). A început boxul dintr-o întâmplare, iar acum și-a dedicat viața în slujba celor mai mici. Adrian este campionul care acum îi învață pe copiii din Sălaj cum să devină și ei, la rândul lor, campioni.

Pugilistul sălăjean a început să practice box pe 10 decembrie 1999 când a pășit prima dată într-o sală de box fiind îndrumat de un vecin de al său - Cosmin Fărcaș. Popuțea a ajuns în grija antrenorului Ioan Popa, cel care și-a pus amprenta în dezvoltarea campionului ce urma să devină Adrian. 

Primul meci oficial l-a avut pe 13 februarie 2000 la Oradea, unde a obținut și prima victorie. A câștigat apoi mai multe meciuri, iar prima învrângere datează din octombrie 2000, adică aproape la un an după ce s-a apucat de box. 

Primele succese importante vin în anul 2001, când la Baia Mare, Adrian Popuțea câștigă etapa de zonă și ajunge la Campionatul Național de Cadeți, unde cucerește bronzul. 

La un an după ce a cucerit prima medalie importantă, Adrian Popuțea este transferat la maestrul Ioan Dragoș. Rezultatele importante încep să se vadă însă apoi abia în anul 2005, în ultimul an de juniorat, când Popuțea cucerește medalia de bronz la Campionatul Național de Juniori, dar și medalia de bronz la Campionatul Național de Tineret. Tot în același an, după ce face trecerea la seniori, Popuțea reușește să câștige medalia de bronz la Campionatul Național de Seniori și apoi bronzul în Cupa României. După anul 2005 urmează o explozie a pugilistului sălăjean care cucerește medalie după medalie la Campionatele Naționale de Seniori. Popuțea începe să fie un nume greu și în Cupa României la Seniori. Astfel că după ce în perioada 2005 - 2012 cucerește medalia de argint și bronz la această competiție, în anul 2013 reușește la Bacău, să se și impună în Cupa României, titlu pe care și-l apără și în 2014, la Iași. 

Popuțea a câștigat în anul 2008 la Arad și Cupa Federației Române de Box, competiție pe echipe, iar în anul 2008 și în anul 2014 cucerește medalie de bronz la Centura de Aur a României. În anul 2009 Popuțea a participat și la Campionatul European Studențesc din Elista, Rusia, acolo unde a reușit să cucerească medalia de bronz. 

Adrian Popuțea și-a dat seama în timp cât e de importantă și o pregătire teoretică, nu doar practică, astfel că în anul 2005 începe cursurile la Facultatea de Educație Fizică și Sport, unde obține o bursă de studii ce se oferea sportivilor de la lotul anțional. În anul 2008 când termină facultatea, sportivul își face dublă legitimare și la Box Club UVVG Arad, iar apoi începe un master în Managementul Sportului. 

Plecat la studii, Adrian Popuțea se întoarce la Zalău în anul 2012 când consideră că ar trebui să pună mănușil în cui și să se implice în educația celor care vin din urmă, astfel că în anul 2013 încheie un contract de voluntariat cu CSM Zalău. Nu se poate despărți însă de box, iar în perioada 2013 - 2017 participă din nou la Cupa României, competiție pe care o câștigă în 2013, 2014 și 2017. 

În luna august a anului trecut Adrian Popuțea este angajat cu acte în regulă ca antrenor la CSM Zalău, iar atunci decide ca în 2019 să se implice activ doar în munca de antrenor.

Adrian le oferă acum celor mai mici șansa de a deveni campioni. Din campionul care a fost odinioară, pugilistul încearcă acum să-i învețe și pe copiii care merg la cursurile de box tainele ascunse ale acestui sport. Adrian ne spune că obiectivul său personal ca antrenor este ca până în anul 2021 să participe cu sportivii săi la campionatele mondiale și europene, iar până în anul 2025 își dorește să aducă o medalie de la Europene sau Mondiale. 

Tinerii care vor să practice box sunt așteptați la sala de box de la Stadionul Municipal Zalău, zilnic între orele 10 - 12 (dmimineața) și 18 - 20 (seara), iar cei interesați pot să afle mai multe și la numărul de telefon 0741921321. 

 

  • Distribuie pe

Comentarii

Exista 1 comentariu pentru acest articol

  1. 2019-06-04 14:43:42

    Bravo.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.