Eroii români, dar și cei sovietici, comemorați astăzi la Zalău

Prefectura Sălaj informează că eroii sovietici din Zalău nu au fost uitați și au fost comemorați astăzi. Tot astăzi, Ziua Eroilor a fost marcată la catedrala episcopală "Sfânta Vinere" din Zalău, printr-un ceremonial militar-religios, precedat de depuneri de jerbe de flori în cimitirul eroilor români şi sovietici din municipiu.

După ce oficialităţile au depus jerbe la cimitirul eroilor, evenimentele de marcare a Zilei Eroilor s-au mutat la catedrala "Sfânta Vinere" din Zalău unde, la ora 12.00, s-au tras clopotele timp de un minut, în amintirea color care s-au jertfit, de-a lungul timpului, pentru pentru libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.

Să spunem că Zalaul a fost eliberat la data de 17 octombrie 1944, la ora 12.00 de Armata Română. Capitanul Grupului 18 Cercetare din Divizia a 18-a Infanterie, Dumitru Cristian, a intrat pe data de 16 octombrie în Hida. În dimineata zilei de 17 octombrie a eliberat satele Vîrsolt si Recea, îndreptându-se cu armata spre Zalau. La ora 12.00, Grupul 18 Cercetare a intrat în Zalau, armatele naziste retragându-se din oras. În piata centrala (lânga Cladirea Transilvania), mii de oameni asteptau cu entuziasm armata româna. Capitanul a scos de sub sa un drapel pe care i l-a înmânat soldatului Simion Florea, care l-a ridicat pe catarg. Dupa acest moment, trupele au parasit Zalaul, îndreptându-se spre Badacin si Bobota.

  • Distribuie pe

Comentarii

Nu exista comentarii pentru acest articol

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.