Grădina Botanică din Jibou, la un pas de FALIMENT. Punctul turistic riscă să se ÎNCHIDĂ

Vizitată anual de peste 50.000 de turiști, Grădina Botanică din Jibou riscă să ajungă în faliment și să se închidă. Asta deoarece de la an la an bugetul i se reduce. Anul acesta, punctul de turism și de cercetări s-a ales cu o gaură în buget de 25 la sută. 
 
"Suntem într-o situație financiară foarte dificilă, care, dacă nu se remediază cumva pe sfârșitul anului intrăm în blocaj, nu ne mai putem desfășura activitatea. Tăierea bugetului a fost motivată prin faptul că trebuie să obținem noi mai mulți bani", a declarat Cosmin Sicora, directoru Grădinii Botanice pentru Ziarul de Sălaj. 
 Grădina Botanică „Vasile Fati” are 55 de angajați și o suprafață de 24 de hectare. Este subordonată Ministerului Educatiei şi finanţată din subvenţii de la stat şi venituri proprii.
 
Pentru a se strânge bani, mâine, 8 iunie, la Grădina Botanică se organizează un eveniment inedit dedicat publicului larg. 
 
Participanții la evenimentul de mâine se vor putea bucura de concerte, vor putea participa la ateliere de olărit, opincărie, fierărie sau prezentare de arme, realizate de Geto-Dacii din Jibou. La eveniment vor fi prezente și truck-uri cu street food și va avea loc o expozitie de artă contemporană care reprezintă colecția Centrului de Cercetări Biologice Jibou, rezultat al celor șapte ediții anuale ale simpozionului de arte vizuale, Arta în Grădină.Pretul unui bilet este de 10 lei, iar pentru elevi, studenți și pensionari 5 lei. Intrarea este gratuită pentru copiii sub 7 ani. Banii obținuți prin intermediul acestui eveniment vor fi utilizați pentru administrarea Grădinii Botanice 
 
 
 • Distribuie pe

Comentarii

Exista 9 comentarii pentru acest articol

 1. Ilona 2019-06-12 10:36:11

  Ar fi mare mare pacat! S-a lucrat mult acolo sí este unic ! Poate ca ar fi timpul sa ne amintim ca ar putea atrage mii de turisti si cu castelul Wesselényi.Pentru foarte multi turisti ardeleni si din Ungaria Wesselényi este un nume foarte mare un simbol! Jiboul ar trebui sa fie mandru de el! Multi s-ar bucura sa viziteze si castelul .Nu trebuie sa ne fie rusine ca gradina botanica a fost infiintata in parcul sau langa minunatul castel . Pe de alta parte cred ca nu se face suficienta reclama .Strainii cunosc gradina din Cluj si Iasi...de Jibou nu prea au auzit...desi are un farmec aparte si o priveliste minunata ! Mult succes !!!

  Onisie Vasile 2019-06-10 15:36:17

  Este păcat deoarece pentru multe altele se găsesc bani ex. pensii speciale dar aici nu!

  Ilies Laura 2019-06-09 08:06:15

  Din pacate in Roumania nu se gasesc banii pentru educatie sau. Cultura ce i din guvern au inpartit banii cu i au vrut si cum au vrut.Centrul de cercetari poate ar avez o sansa daca ar acessa fondurii europene.

  2019-06-08 09:02:52

  marc 2019-06-08 06:32:41

  Pretul de bilete trebuie crescut de 30 la suta minim +evenimente

  Ciprian 2019-06-07 22:23:52

  s-ar putea organiza evenimente cultural-artistice de mare interes care ar reinvia si Jiboul. un eveniment anual de jazz muzica sinfonica festival de teatru etc. trebuie doar interes si viziune de intreprinzator. e pacat sa se distruga asa o frumusete din cauza nepasarii.

  Hodrea Eva 2019-06-07 20:23:53

  E foarte trist ca in tara asta nu se tine cont de nimic frumos nimic educativ nimic din ce ar putea pastra un crampei din frumusetile tarii.Eu anual cel putin de 3 ori vizitez gradina botanica Vasile Fati din Jibou si cred ca este cea mai frumoasa din tara.Mereu din bunavointa anumitor persoane a supravietuit si in aceasta prumavara am constatat ca nu s-a mai remediat nimic din constructiile deteriorate mai ales de la gradina japoneza insa nu mi - am imaginat ca guvernul este complet dezinteresat de soarta acestei minunatii.Sper totusi sa putem face ceva noi toti ca sa treceti de acest impas...Cu stima Eva Hodrea.

  Lia 2019-06-07 18:35:46

  O lege a gradinilor botanice ar usura putin povara Centrului de Cercetari. Daca cercetarea dupa parerea stimabililor guvernanti trebuie sa se autofinanteze in totalitate gradinile botanice ar tebui subventionate integral! Pentru ca sunt pastratoare de biodiversitate institutii de educatie ecologica pentru toate categoriile de vizitatori ceea ce nu produce venit! Speram ca se va putea mentine cat mai mult aceasta institutie dar este foarte greu sa fii tot timpul pe muchie de cutit!

  Lia 2019-06-07 18:33:47

  O lege a gradinilor botanice ar usura putin povara Centrului de Cercetari. Daca cercetarea dupa parerea stimabililor guvernanti trebuie sa se autofinanteze in totalitate gradinile botanice ar tebui subventionate integral! Pentru ca sunt pastratoare de biodiversitate institutii de educatie ecologica pentru toate categoriile de vizitatori ceea ce nu produce venit! Speram ca se va putea mentine cat mai mult aceasta institutie dar este foarte greu sa fii tot timpul pe muchie de cutit!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.